Wanneer kiezen voor een houten vloer en wanneer voor een pvc vloer?

Wanneer kies je voor een houten vloer en wanneer voor een pvc? Hoe maak je de juiste keuze?

Wij voorzien je graag informatie waarmee deze keuze makkelijker is te maken. We zetten we alle specificaties en de voor- en nadelen van hout vs pvc op een rij!

Onderhoud van de vloer

Een pvc* vloer wordt vaak een onderhoudsvriendelijke vloer genoemd en dat klopt. Maar vaak wordt hij dan vergeleken met een slecht onderhouden geoliede houten vloer. En dat is niet helemaal eerlijk, hij zou vergeleken moeten worden met een gelakte houten vloer. Pvc (vinyl) vloeren zijn immers ook gelakt. Een gelakte houten vloer is even onderhoudsvriendelijk als een pvc vloer.

Voor elke gelakte vloer, dus zowel een gelakte houten vloer als een pvc vloer, geldt het advies om de vloer jaarlijks te reinigen met een dieptereiniger en af te werken met een polish. Deze polish beschermt en herstelt de laklaag en vereenvoudigt het reguliere onderhoud.

Beide vloeren, dus de gelakte houten vloer en de pvc vloer, zijn dus even onderhoudsvriendelijk. En ja, uiteraard betekent dit ook dat een geoliede houten vloer in vergelijking tot een gelakte (houten of pvc) vloer iets meer onderhoud nodig heeft.

Opknappen / opnieuw lakken van de vloer

Een gelakte houten vloer kan, mocht dat nodig zijn, opnieuw geschuurd en gelakt worden. Dat maakt de houten vloer heel duurzaam (hier kom ik later nog op terug). Tegenwoordig zijn er nieuwe soorten pvc vloeren op de markt. Deze pvc vloer kan dan ook voorzien worden van een nieuwe laklaag. We verwachten dan ook dat de komende tijd er meer aandacht zal zijn voor het weer opknappen en beter onderhouden van de pvc vloer.

Maar let op, dit gaat dan puur over het vernieuwen van de beschermlaag van de pvc vloer. Er verandert dan niets aan het design en dit is dus niet te vergelijken met het schuren en lakken van een houten vloer. In dat laatste geval kunnen ook eventuele krasjes,  deukjes en beschadigingen weggewerkt worden, een nieuwe kleur worden gekozen enz. Maar op het punt van onderhoud worden de houten vloer en de pvc vloer dus steeds meer vergelijkbaar.

Design en keuze van de vloer

Tja, op dit punt loopt de pvc vloer nog steeds erg achter bij de houten vloer. Hout is een natuurproduct en dus qua design altijd authentiek en origineel. Pvc is een nabootsing van hout, waarbij een print van een houtpatroon wordt gemaakt. Dit zag er lange tijd, naar onze mening, niet zo fraai uit. Echter, de designs van de pvc vloeren zijn enorm verbeterd. Zo zijn de meeste pvc vloeren voorzien van een zogenaamde embossed in register (EIR). Embossed in register is een reliëfdruk systeem dat ervoor zorgt dat de structuur van de pvc strook  overeenstemt met de print/het hout ontwerp, waardoor een realistische afwerking ontstaat.

Echter, per decor, per type pvc vloer zijn er slechts +/-8 verschillende planken. Die worden door de legger gemixt gelegd, maar er zit in een pvc vloer dus altijd een herhaling. Bij een houten vloer heeft elke plank zijn eigen unieke patroon. De pvc vloer zal dus nooit helemaal kunnen concurreren met de authentieke uitstraling van een houten vloer. 

 

Tot zover vooral veel overeenkomsten, maar hoe maak je nu dan de juiste keuze? Deels is het uiteraard simpelweg een kwestie van smaak, maar er zijn toch ook wel echt grote verschillen.

Houten vloer of pvc vloer op vloerverwarming

Pvc vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar over pvc vloeren wordt ten onrechte gezegd dat ze beter geschikt zijn voor vloerverwarming dan houten vloeren.

De specificaties van een pvc vloer geven aan dat hij door de lage warmteweerstand snel opwarmt (pvc heeft een R-waarde van 0,025 m2 K/W). Dit wordt dan als voordeel gezien, echter is dat maar de helft van het verhaal. Wat er niet bij wordt verteld is dat de pvc vloer ook weer snel afkoelt. Dat is een nadeel en maakt de pvc vloer minder energiezuinig.

Een houten vloer bestaande uit duoplanken (de meest verkochte variant) heeft een R-waarde van 0,08 a 0,09 m2 K/W en is veel stabieler/langzamer in zowel de opname/afgifte van warmte. Dit maakt de houten vloer daarom energiezuiniger, wat een voordeel is ten opzichte van de pvc vloer.

In een recente test zijn een pvc vloer, een tegelvloer en een houten vloer vergeleken op vloerverwarming. Hierin kwam de houten vloer naar voren als beste keuze, niet alleen omdat deze het beste scoorde op energieverbruik, maar de houten vloer in combinatie met vloerverwarming werd ook het prettigst qua warmteafgifte ervaren.

Is een pvc vloer wel goedkoper dan een houten vloer?

Er wordt gezegd dat een pvc vloer goedkoper is, maar klopt dat wel? We geven een voorbeeld gebaseerd op de gemiddelde prijzen van november 2022.

De aanschafprijs van een pvc vloer ligt lager dan een houten vloer. Een gemiddelde dryback pvc vinyl vloer ligt rond de € 85,- per m2, incl. btw. Dat is inclusief alle materialen, het egaliseren van de werkvloer, het leggen van de pvc vloer en plinten plaatsen.

De prijs van een houten vloer ligt bij aanschaf hoger. Een gemiddelde houten vloer ligt rond de € 115,- per m2, incl. btw. Ook dat is inclusief alle materialen, het leggen van de houten vloer en plinten plaatsen.

Een houten vloer is dus gemiddeld € 30,- per m2 duurder dan een pvc vloer. Maar dat is niet het hele verhaal. Op de lange termijn is een houten vloer namelijk een stuk goedkoper. Hoe zit dat dan?

Een houten vloer is waardevast en wordt door een makelaar dan ook meegenomen in de verkoopprijs van de woning. Bij de verkoop van de woning kan de koper de houten vloer namelijk laten schuren en desgewenst voorzien van een andere kleur. De vloer is dan weer helemaal als nieuw en aangepast aan de wens en smaak van de nieuwe eigenaar, wat als grote plus wordt gezien. Een houten vloer maakt jouw huis dus meer waard en daarmee verdien je deze in feite weer (grotendeels) terug bij de verkoop van het huis.

Een pvc vloer wordt vrijwel altijd door de nieuwe eigenaar van een woning eruit gehaald en vervangen. Dit omdat de pvc vloer vaak dan niet meer voldoet aan de smaak of trends van dat moment of omdat de vloer slijtage vertoont. En dit kan niet worden aangepast. De pvc vloer wordt daarom ook niet door een makelaar meegenomen in de verkoopprijs van de woning en die verdien je dus bij verkoop niet terug.

De levensduur van de vloer (duurzaamheid en kosten)

Een houten vloer kan minimaal 2x geschuurd worden (vaker bij een dikkere toplaag). Het schuren is bij goed onderhoud pas nodig na gemiddeld 15 jaar, waardoor de houten vloer minimaal 45 jaar meegaat.

Een pvc vloer heeft op papier een levensduur van 25 jaar. Schuren en lakken is daar geen optie. Een pvc vloer gaat dus op papier lang mee, maar heeft helaas in de praktijk geen lange levensduur. Dit komt doordat Nederlanders, volgens het CBS, gemiddeld niet langer dan 10 jaar in een woning wonen. Zoals hiervoor aangegeven wordt de pvc vloer bij verkoop vrijwel altijd verwijderd, terwijl de houten vloer (indien nodig/gewenst) alleen wordt opgeknapt. De levensduur van een houten vloer is daarmee aanzienlijk langer dan die van een pvc vloer.

Een woning met een pvc vloer zou in 40 jaar dus 4 keer een nieuwe pvc vloer krijgen, terwijl een woning met een houten vloer diezelfde 40 jaar dezelfde houten vloer behoudt. Voor de verkoper van pvc vloeren is dat natuurlijk goed nieuws, maar voor uw portemonnee niet.

Dan komen we namelijk weer terug bij de kostenvergelijking. Bij het gelijk blijven van de prijzen wordt de som als volgt:

Aan een woning van 60m2 met pvc vloer wordt in 40 jaar € 24.400,- aan pvc vloeren uitgegeven (4 x € 85,- x 60 m2 + € 4.000,- voor het steeds verwijderen van de oude vloer).

Aan een woning met 60 m2 houten vloer wordt 1x € 6.900,- aan een houten vloer uitgegeven plus de kosten van 2x schuren en behandelen a € 1.500,= per keer. Een houten vloer kost dan € 9.900,- in 40 jaar.

In 40 jaar is de aanschaf van een pvc vloer dan € 14.500,- duurder. Los van de kosten is een houten vloer daardoor ook ecologisch een betere en duurzamere keuze. Dat laatste zal ik hieronder verder toelichten

De duurzaamheid van de vloer

Wanneer een pvc vloer gemiddeld om de 10 jaar vervangen wordt, geeft dat veel afval. Op dit moment is vuil pvc nog een moeilijk product om te recyclen wat niet goed past bij deze tijd. De totale footprint van een pvc vloer is dan ook vele malen hoger dan die van een houten vloer. Vooral de productie, grondstoffen en zeetransport van pvc vloeren drukken zwaar.

De Royal Danish Academy, school of architecture en kunsten heeft in 2020 een CO2 impact piramide gemaakt van diverse materialen. In deze piramide is goed te zien dat de CO2 impact footprint zich bijna in de top van de piramide bevindt, terwijl hout zich helemaal onderin de piramide bevindt. De piramide is bedoeld om ons bewust te maken van de materialen waarmee we werken en de impact die het heeft op onze aarde.

Ten opzichte van een aantal jaar geleden is er gelukkig wel het een en ander verbeterd op dit punt. Zo zijn er initiatieven waarbij men schoon (niet gelegd) pvc kan inleveren wat weer gerecycled kan worden. Pvc leggers kunnen het schone pvc / snijverlies inleveren bij een recyclebedrijf. Er wordt nog gewerkt aan het recyclebaar maken van gelegd/verwijderd pvc (vuil pvc met lijmresten) wat uit een woning gehaald wordt. Maar dat kan nu nog niet en er zijn zelfs al gemeentes waar je deze oude vloer niet kan inleveren bij het grof vuil.

De conclusie

Misschien is inmiddels al duidelijk, maar we zetten alles nog even op een rij.

Op het punt van onderhoud, opnieuw aflakken en design zitten niet (meer) de grootste verschillen. Het komt dan ook echt neer op smaak, wat vind je mooier? Een échte houten vloer of een look-a-like?

Wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt, dan is een houten vloer de beste keuze. Hout scoort simpelweg beter qua energiezuinigheid (wanneer het wordt gecombineerd met vloerverwarming) en daarbij heeft de houten vloer een veel kleinere footprint. Op beide vlakken is hout dus een duurzamere keuze dan pvc.

En last but not least, de kosten. Op de korte termijn is pvc goedkoper, maar op de lange termijn is het juist flink duurder. Neem dit dan ook mee in jouw keuze bij aanschaf van een nieuwe vloer. Hoelang ben je van plan in je nieuwe huis te gaan wonen? Is dat het gemiddelde van 10 jaar, dan is een houten vloer in financieel opzicht de beste keuze. Bij de verkoop van de woning verdien je de aankoop, minimaal het verschil tussen de aanschafprijs van pvc en hout, vrijwel zeker terug. Blijf je zeker 25 jaar in de nieuwe woning wonen, dan kan de aanschaf van een pvc vloer de beste keuze zijn. Kies dan wel voor een tijdloos design, want – in tegenstelling tot de houten vloer – kan het design in die 25 jaar niet aangepast worden. Wel kan de beschermende laklaag vernieuwd worden, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. Wil je wel de optie hebben om in die 25 jaar de vloer te veranderen, dan zal een houten vloer de beste keuze zijn.

Het belangrijkste verschil hebben we echter nog nergens genoemd: met pvc vloeren wordt geprobeerd zo goed mogelijk een houten vloer na te maken, maar er is nog nooit geprobeerd om met hout een pvc vloer na te maken 😉

* pvc is een afkorting van polyvinyl chloride, wanneer u hier meer over wilt weten kunt u op de Wikipedia link klikken: https://nl.wikipedia.org/

 

Deze blog is geschreven door de Parketloods in Rhenen en Amsterdam.