Previous
Next

Volop keuze, voor ieder wat wils

Smaken en stijlen verschillen. Gelukkig kun je met een houten vloer altijd precies aansluiten op jouw eigen, unieke wensen en ideeën. De keuze uit houtsoorten, legpatronen, kleuren en afwerkingen zorgen ervoor dat elke houten vloer volstrekt uniek is. Je geeft jouw moderne twee-onder-een-kap woning de sfeer van een statig herenhuis. De oude villa oogt verrassend modern en de ontvangsthal van het kantoor krijgt een warme, vriendelijke uitstraling. Met hout op de vloer is het allemaal mogelijk!  

Houtsoorten

Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen wat betreft structuur, kleur, hardheid en uitstraling. Maar uiteindelijk is het kiezen van de juiste houtsoort toch vooral een kwestie van smaak. Het beste advies dat we dan ook kunnen geven, is om naar de parketspecialist te gaan en daar de beschikbare houtsoorten, kleuren en  legpatronen te bekijken.  

Afwerking met lak of olie

De afwerking van een houten vloer kan op twee manieren: met een lak of met olie. De afwerking is in eerste instantie bedoeld om de houten vloer te beschermen tegen vuil, krassen en andere beschadigingen. Maar even zo goed bepaalt de afwerking een flink deel van de uitstraling van jouw houten vloer. Op de pagina ONDERHOUD   vind je meer informatie over  de toepassing van lak of olie op een houten vloer.

Legpatronen

De keuze voor een bepaald legpatroon bepaal je door jouw smaak en de beschikbare ruimte. Voor elke wens is een passende houtsoort en legpatroon te vinden. Alles kan, maar eigenlijk is er maar één ding van belang; dat jij het mooi vindt!

Houten vloeren kom je tegen in allerlei verschillende legpatronen. Hieronder laten we er een aantal zien, bekijk de diverse mogelijkheden en ongetwijfeld kan de parketspeciaalzaak jou nog tal van andere voorbeelden laten zien.

Vloerdelen

Veruit de meest gekozen variant; modern en tijdloos, straalt rust en eenvoud uit. Het legpatroon is neutraal en gunt de schoonheid van het hout alle aandacht. Nerven, structuur en houttekening komen optimaal tot uiting. De keuze in breedte en lengte van de gebruikte vloerdelen bepaalt in hoge mate het totale beeld. Hierdoor is dit soort vloer af te stemmen op elke ruimte, groot of klein.

Visgraat vloeren

Dit legpatroon is bijna synoniem met het begrip “klassiek houten vloer”. De basis van dit legpatroon is altijd een hoek van 90 graden waarmee de kopse kant van de ene plank aansluit op de lange zijde van de andere plank. Dit levert het typische “oerbeeld” op van een houten vloer. Maar de visgraat is wel degelijk met zijn tijd meegegaan. Moderne en trendy uitvoeringen winnen aan populariteit. De gangbare breedtes en lengten van weleer zijn aangevuld met tal van grotere basis-formaten, gevarieerde kleurstellingen en gebruik van andere houtsoorten dan het nog steeds immens populaire eikenhout. Kortom, het visgraat legpatroon is ook nu nog onverminderd populair en toepasbaar in alle situaties.

Hongaarse punt

Duidelijk familie van het visgraat legpatroon, maar wel een eigenzinnige variant! Waar visgraat in een hoek van 90 graden wordt gelegd, is de Hongaarse punt gebaseerd op een hoek van 60 graden waarmee de kopse kanten van de planken of het parket op elkaar aansluiten. Zo ontstaat de zgn. “sergeantstreep” in het legpatroon. Een legpatroon met meer rust en eenvoud dan bij de visgraat. Maar ook hier zien we vloeren die variëren van patronen gebaseerd op smalle, korte plankjes tot rustgevende patronen met brede, lange planken. Afhankelijk van de ruimte en het gewenste effect geeft de Hongaarse punt een geheel eigen karakter aan de houten vloer.

Versailles

Dit is met ruime voorsprong het meest chique legpatroon van een houten vloer. Kostbaar vanwege het ingewikkelde legpatroon in de vorm van een – meestal – eiken rand rondom de “tegel” waarbinnen een diagonaal vlechtwerk van houten stroken wordt gelegd. Versailles benadrukt als geen ander het klassieke karakter van de ruimte. Toegepast in een strakke moderne omgeving zorgt Versailles voor de juiste balans van klassiek en modern. 

In de moderne variant van dit legpatroon worden soms al meerdere kleurvarianten binnen een en dezelfde tegel toegepast. Zo ontstaat vaak een trendy en gewaagd legpatroon.

Patronen

Naast de standaard patronen zijn er tal van mogelijkheden die verschillende patronen combineren, vormen inleggen. De houten vloer kan zelfs  afgestemd worden op elementen uit de huisstijl van  organisaties en bedrijven.  Als deze mogelijkheden door de vakman worden benut, ontstaan de meest fantasierijke vloeren. Niets is onmogelijk, zo lijkt het wel  .

Mozaïek

Herkenbare patronen  bouwen op tot een inspirerende vloer.   Blokmotief, steensverband of parallelverband; ook de Mozaïek-vloeren zijn er in tal van uitvoeringen. Kleine strookjes hout (“friezen”) van meestal 8 mm dikte  en variërende breedtematen vormen een   unieke houten vloer.

Hoogkant

Bij het hoogkant-parket worden  strookjes hout (ook wel “friezen” genoemd)  op hun kant gelegd. De normale vloerdikte van 8 mm wordt dan de legbreedte en de gangbare breedte van 22 mm wordt dan de dikte van de vloer! Zo ontstaat een onverwoestbare houten vloer, perfect geschikt voor zwaarbelaste vloeren in openbare ruimten, horecagelegenheden, kantoren en andere zwaarbelaste vloeren.   Inmiddesl vindt het hoogkant parket ook steeds vaker zijn weg naar moderne leefruimten.

Kopshout vloeren

Dit legpatroon gebaseerd op massief houten blokjes uit de dwarsrichting van een boomstam. Hierdoor ontstaat een volstrekt unieke vloer, want in elk afzonderlijk blokje zijn de jaarringen van de boom te onderscheiden. Het resultaat is een levendig patroon en een oersterke vloer. Eén nadeel; toepassing van vloerverwarming is met dit patroon niet mogelijk. En dat er sprake is van een vrij hoge investering in deze vloer, zal duidelijk zijn. Maar dan heb je ook een vloer waarin je zelfs na 100 jaar nog elke dag iets nieuws ziet!