Previous slide
Next slide

Een houten vloer is zeer onderhoudsvriendelijk

Een belangrijk kenmerk van een houten vloer is het zeer onderhoudsvriendelijke karakter. Eenmaal of tweemaal per week stofzuigen is vaak al voldoende. En mocht er geknoeid zijn dan kun je  met een vochtige doek of dweil de vloer eenvoudig schoonmaken. Afhankelijk van gezinssamenstelling en bijvoorbeeld het bezit van eventuele huisdieren vind je hierin je eigen ideale aanpak. 

Hoe je jouw vloer het beste kunt onderhouden hangt af van de afwerking van de vloer. Daarover lees je hieronder meer. Vraag vooral ook de parketspecialist naar het juiste onderhoud voor jouw houten vloer.

Zorg dat je vloer in goede conditie blijft

Schuren of borstelen, lakken of in de olie

Ook het onderhoud op langere termijn  is relatief weinig werk, maar het is wel nodig om je houten vloer in goede conditie te houden. De parketspecialist informeert je graag over hoe je jouw vloer in topconditie houdt. Is er groot onderhoud nodig of heb je schade? Ben je  een beetje handig en werk je zorgvuldig dan is dit prima zelf te doen. Bij  twijfel schakel je het best een ambachtelijke parketteur in. Die zorgt  gegarandeerd voor een houten vloer waar je  jaren mee vooruit kunt.

Voordat er een houten vloer in je kamer ligt wordt die in de productie op verschillende manieren behandeld en afgewerkt. Het schuren van de houten vloer levert  een egaal glad oppervlak op; goed voor een moderne en strak ogende vloer. Dit is bij een geborstelde houten vloer juist niet het geval. Zo’n vloer accentueert de natuurlijke uitstraling door zichtbaar en voelbaar reliëf in het oppervlak en geeft een meer ambachtelijke en authentieke uitstraling. Er zijn ook diverse verouderde vloeren op de markt. Hierbij is het oppervlak van het hout bewerkt waardoor deze er uit ziet als een eeuwenoude vloer.

Voor de afwerking is er de keuze tussen een gelakte vloer en een geoliede vloer.  Ook hierin zijn ontelbaar veel kleuren, glansgraden en andere mogelijkheden. 

Een gelakte houten vloer heeft een harde beschermlaag

Een gelakte houten vloer of parket heeft veel voordelen:

  • Eenvoudig in onderhoud;
  • Beschermt de vloer tegen vuil en vocht;
  • De vloer oogt strak;
  • Toe te passen op vrijwel alle houtsoorten;
  • Er zijn verschillende lakken voor een mat, satijnen of glanzend effect;
  • Lakken geeft aan de houten vloer een harde beschermlaag (het type lak bepaalt de verschillende gradaties hardheid; van geschikt voor gebruik in een woonhuis tot ultra sterke lak speciaal voor de houten vloer of parket in openbare en drukbezochte ruimten).

Olie benadrukt het natuurlijke karakter van een houten vloer

Een houten vloer die met olie is behandeld versterkt het warme karakter van het hout. De kleur van de vloer blijft mat en natuurlijk. Dit geeft de geoliede houten vloer een zeer  authentieke en ambachtelijke uitstraling.

De natuurlijke olie vult als het ware de poriën van het hout. Daarnaast bevat het een component die zorgt voor uitharding waardoor er een beschermende laag ontstaat. 

De vereiste olie is er in transparante soorten maar ook in soorten die tegelijk voor bescherming én voor  kleuring van het hout zorgen. De parketspecialist kan de effecten van de verschillende lak- en oliesoorten laten zien aan de hand van echt houten showpanelen. Dan krijg je pas echt een goed beeld van de  effecten van de verschillende oliesoorten

Voorkom beschadigingen: enkele tips

Het is verstandig om onderstaande tips in acht te nemen. Je verlengt de levensduur van je houten vloer, zorgt dat die langer mooi blijft en voorkomt dat er vroegtijdig groot onderhoud noodzakelijk is.

  • Leg droogloop-matten bij de buitendeuren om de inloop van zand, vuil en vocht zoveel mogelijk te beperken;
  • Gebruik bij bureaustoelen met wieltjes eventueel een onderlegger;
  • Voorzie stoelen en ander meubilair dat veel verschoven wordt van beschermviltjes;
  • Laat gemorste vloeistoffen niet te lang liggen.

Professioneel onderhoud

Op een bepaald moment kan professioneel advies en onderhoud nodig zijn. Raadpleeg dan altijd een gespecialiseerde parketteur. 

Dan krijg je het beste advies  helemaal afgestemd op jouw vloer, de specifieke houtsoort en het onderhoudsniveau.

De behandeling op basis van zo’n advies zorgt ervoor dat je vloer zijn natuurlijke uitstraling  behoudt én in topconditie blijft. Een garantie voor weer jarenlang plezier en comfort! .