Ben je écht milieubewust?

Natuurlijk, je levert papier, plastic zakjes, glas en blik gescheiden in, je eet een dagje minder vlees, doucht wat korter en pakt wat meer de fiets. Prima toch; je draagt je steentje wel bij. Maar wist je dat je door te kiezen voor een eerlijke parketvloer ook kiest voor het milieu? 

De productie van een vloer van natuurlijke materialen is veel minder milieubelastend dan het produceren van een andere vloer. En een natuurlijke vloer gaat ook nog eens veel langer mee. Dus los van alle andere mooie eigenschappen is het zonder meer een zeer milieubewuste investering in huis, kantoor of openbare ruimte. 

Verantwoord bosbeheer

Eén boom oogsten, twee bomen aanplanten. Dat is heel kort gezegd verantwoord bosbeheer. Daar hebben niet alleen de boseigenaren en houtproducenten belang bij, maar zeker ook het milieu!  

Het  voordeel van de  jonge aanplant is dat die extra veel CO2 opneemt om snel te kunnen groeien. En dat terwijl het gebruikte hout voor je vloer levenslang de opgeslagen hoeveelheid CO2 vasthoudt! Oogsten en aanplanten levert dus een echte win-win situatie op.

En natuurlijk is ook het hout voor een houten vloer afkomstig uit dit soort zorgvuldig beheerde bossen.

Grondstof = Eindproduct

Bij het oogsten en verwerken van bomen tot allerlei varianten van een houten vloer wordt het minste energie verbruikt van alle vloersoorten. Geen wonder, want de grondstof is meteen het eindproduct! Er is  geen sprake van milieuvervuilende en  energieslurpende productieprocessen.

CO2-opslag en hergebruik

Een boom is dus een duurzame opslagplaats van CO2. De CO2 wordt gebruikt om te groeien en komt alleen nog vrij bij verbranding van het hout. En dat verbranden hoeft niet, want een houten vloer gaat een leven lang mee. En daarna kan het hout nog op tal van manieren worden hergebruikt! Zelfs na 30, 40, 50 of nog meer jaren!

In dit blog lees je meer CO2.

Parket van natuurlijke materialen heeft een lange levensduur

Een eerlijke vloer gaat dus lang, heel lang mee. Alleen daarom al is een vloer van natuurlijke materialen een uitstekende én milieubewuste investering. En wil je na verloop van tijd een andere stijl in huis, dan kunnen met name eiken vloeren geolied en/of gelakt worden, desgewenst in een geheel nieuwe kleur.

Zo oogt jouw vloer weer als nieuw!

Hout op video ...

Neem even de tijd om de video ‘WELKOM IN DE NIEUWE HOUTEN EEUW’ te bekijken. Gemaakt voor en door het Centrum Hout.  

‘Het meest planeet-vriendelijke en duurzame materiaal van de toekomst is er altijd al geweest; hout!’ 

Ofschoon de nadruk ligt op het gebruik van hout als bouwmateriaal, gelden alle argumenten ook voor de houten vloer! Een filmpje naar ons hart, te vinden op deze website. 

Als je van écht hout kies je voor een houten vloer. 

Bereken zelf hoeveel CO2 er in jouw houten vloer wordt opgeslagen

Bij bijna alles wat je doet komt het broeikasgas CO2 vrij. CO2-uitstoot kun je het beste vermijden en verminderen. Voor uitstoot die je niet kunt vermijden, bestaat CO2-compensatie. Dit gebeurt vaak op één van drie manieren: CO2-uitstoot vastleggen, voorkomen of verminderen elders op de wereld. 

Bomen slaan tijdens hun groei CO2 op. Na het oogsten blijft deze CO2 opgeslagen in het hout zolang het hout als product wordt gebruikt (bijvoorbeeld als parketvloer).

Dat hout een perfecte opslagplaats is voor CO2 wordt heel duidelijk met behulp van het  rekenmodel van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT).

Hiermee kun je zelf de hoeveelheid CO2 uitrekenen die je met jouw houten vloer in je woning vastlegt.

Voor het maken van 100 m2 vloer is circa 1 m3 hout nodig.  Dus als je een woonkamer van 35 m2 hebt, is de hoeveelheid hout 0,35 m3.  Gebruik dit cijfer in het rekenmodel, voer ook de houtsoort in en je ziet razendsnel hoeveel CO2 jouw vloer vastlegt.

In bovenstaand voorbeeld zie je de uitkomst van de berekening op basis van 1 m3 Europees eikenhout. En vergelijk dat eens met de CO2 uitstoot (!) van andere materialen zoals bijvoorbeeld PVC of staal.