Previous
Next

Ben je écht milieubewust?

Natuurlijk, je levert papier, plastic zakjes, glas en blik gescheiden in, je eet een dagje minder vlees, doucht wat korter en pakt wat meer de fiets. Prima toch; je draagt je steentje wel bij. Maar waarom leg je dan pvc op je vloer?! Een houten vloer is duidelijk milieuvriendelijker!

De productie van een houten vloer is veel minder milieubelastend hij gaat ook nog eens veel langer mee. Dus los van alle andere mooie eigenschappen is het zonder meer een zeer milieubewuste investering in huis, kantoor of openbare ruimte. 

Hout op video ...

Neem even de tijd om de video “WELKOM IN DE NIEUWE HOUTEN EEUW” te bekijken. Gemaakt voor en door het    Centrum Hout.  Ofschoon de nadruk ligt op het gebruik van hout als bouwmateriaal, gelden alle argumenten ook voor de houten vloer! Een filmpje naar ons hart, te vinden op   deze website

Bereken zelf de vastgelegde hoeveelheid CO2 in je houten vloer

Dat hout een perfecte opslagplaats is voor CO2 wordt heel duidelijk met behulp van het  rekenmodel van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT).

Hiermee kun je zelf de hoeveelheid CO2 uitrekenen die je met een houten vloer in je woning vastlegt. In het voorbeeld hiernaast zie je de uitkomst van de berekening op basis van 1 m3 van het veel gebruikte Europees eikenhout. En vergelijk dat eens met de CO2 uitstoot (!) van andere materialen zoals bijvoorbeeld PVC.

Als uitgangspunt kun je hanteren dat er voor 100 m2 vloer circa 1 m3 hout nodig is.  Dus als je een woonkamer van 35 m2 hebt, is de hoeveelheid hout 0,35 m3.  Gebruik dit cijfer in het rekenmodel, voer ook de houtsoort in en je ziet razendsnel hoeveel CO2 jouw vloer vastlegt.

 

Verantwoord bosbeheer

Eén boom oogsten, twee bomen aanplanten. Dat is heel kort gezegd verantwoord bosbeheer. Daar hebben niet alleen de boseigenaren en houtproducenten belang bij, maar zeker ook het milieu!  

Want het  voordeel van de  jonge aanplant is dat die extra veel CO2 opneemt om snel te kunnen groeien. En dat terwijl het gebruikte hout voor je vloer levenslang de opgeslagen hoeveelheid CO2 vasthoudt! Oogsten en aanplanten levert dus een echte win-win situatie op.

En natuurlijk is al het hout onder het label Real Wood afkomstig uit dit soort zorgvuldig beheerde bossen.

Grondstof = Eindproduct

Bij het oogsten en verwerken van bomen tot allerlei varianten van een houten vloer wordt het minste energie verbruikt van alle vloersoorten. Geen wonder, want de grondstof is meteen het eindproduct! Er is  geen sprake van milieuvervuilende en  energieslurpende productieprocessen.

CO2-opslag en hergebruik

Een boom is dus een duurzame opslagplaats van CO2. Het wordt gebruikt om te groeien en komt alleen nog vrij bij verbranding van het hout. En dat verbranden hoeft eigenlijk nauwelijks, want een houten vloer gaat een leven lang mee. En daarna kan het op tal van manieren worden hergebruikt! Zelfs na 30, 40, 50 of nog meer jaren!

Lange levensduur

Een houten vloer gaat dus lang, heel lang mee. Alleen daarom al is een houten vloer een uitstekende én milieubewuste investering. En wilt u na verloop van tijd een andere stijl in huis, dan kan de houten vloer geolied of gelakt worden in elk gewenste nieuwe kleur. Zo oogt uw houten vloer weer als nieuw!