Previous
Next

Combineer een houten vloer met vloerverwarming

De warme uitstraling van een houten vloer en de natuurlijke eigenschappen van hout zorgen meteen al voor extra woongenot. Om nóg meer comfort te realiseren is de aanleg van vloerverwarming (en eventueel ook vloerkoeling) een echte aanrader. Vrijwel alle houtsoorten zijn geschikt voor het toepassen van vloerverwarming. De echte parketspecialist kan je de mogelijkheden haarfijn uitleggen.

Zo herken je de specialist

Zie je deze iconen  op de website of in de winkel van een parketspecialist, dan weet je meteen dat die jou alles kan vertellen over vloerverwarming, en -koeling en warmte-win installaties in combinatie met een houten vloer.

Comfortabeler

De stralingswarmte van vloerverwarming voelt aangenaam aan en wordt egaal over de ruimte verdeeld. De houten vloer houdt de warmte  langer vast en geeft die goed gedoseerd af aan de omgeving. 

Praktischer

Je hoeft geen rekening meer te houden met radiatoren aan de muur. Stoelen, kasten, banken en tafels kunnen overal in de kamer staan zonder dat ze de warmte tegenhouden.  En het oogt veel mooier! 

Gezonder

Met een houten vloer en vloerverwarming ontstaat een gezonder leefklimaat. Er komen geen chemische stoffen vrij zoals bijvoorbeeld bij de pvc-vloeren nog wel eens het geval is. 

Verder is  er minder stofcirculatie, minder kans op huismijt en zeker bij bepaalde soorten allergie is dit een groot voordeel.

Zuiniger

Allereerst voelt een wat lagere ruimtetemperatuur toch nog comfortabel aan op een houten vloer. De warmte wordt langer vastgehouden en bovendien blijft de temperatuur net boven de vloer in de kamer hoger dan bovenin die kamer. Door de gelijkmatige afgifte van warmte voorkom je pieken en dalen in de temperatuur. Dat bespaart energiekosten want het is voordeliger om een constante, aangename temperatuur vast te houden dan om te verwarmen, af te laten koelen en weer opwarmen.

Jouw energieverbruik kan door een graadje minder te verwarmen en al deze andere voordelen al gauw ruim 5% dalen, waarbij het comfort in huis toeneemt!

Overleg met de parketspecialist wat de mogelijkheden van een houten vloer zijn, zodat die specifiek afgestemd worden op jouw soort vloerverwarming. Hierbij is voor een optimaal binnenklimaat  én voor  de beste omstandigheden voor een houten vloer ook de luchtvochtigheid in de betreffende ruimte van belang.  Bespreek dit zeker met de parketspecialist; die kan je adviseren over de vereiste oplossing in jouw situatie.

Veiliger

Jezelf stoten of verwonden aan een radiator is verleden tijd en dat geldt ook voor het verbranden aan een te hete radiator.

Hygiënischer

Een houten vloer is makkelijk te reinigen en je hebt veel minder last van stof. Ook met het moeilijk schoonmaken van de verwarmingsradiatoren is het gedaan.

Mooier

Geen leidingen, radiatoren of andere verwarmingselementen aan de wanden. Daar ben je met vloerverwarming ook vanaf. Zo komt de schoonheid van een houten vloer nog beter tot zijn recht.

Klik op de afbeelding hiernaast voor  meer 

informatie over parket met vloerverwarming.

Belangrijke aandachtspunten

Vloerverwarming en een houten vloer gaan prima samen en deze comfortabele combinatie heeft flink wat voordelen. Maar je moet met een aantal zaken rekening houden om er optimaal van te kunnen genieten. Hieronder lees je de belangrijkste punten.

Lieverdink_sticker_vignet_800x266

Aan deze iconen herken je  de parketspecialist met kennis van vloerverwarming, vloerkoeling en  warmte-win installaties in combinatie met een houten vloer.

In principe is vrijwel elke houtsoort geschikt voor vloerverwarming, de ene wat meer dan de andere. Heb je al vloerverwarming of ga je die aanleggen, overleg dan met een parketspecialist. Die kan precies aangeven wat in jouw situatie de beste keuze is. In de praktijk is het zo dat hoe stabieler de houtsoort is (dus hoe minder het hout nog “werkt”) des te beter het geschikt is voor vloerverwarming en -koeling.

 

Een belangrijke randvoorwaarde om parket te leggen is dat de ondervloer goed droog is. De parketspecialist kan per soort vloer aangeven wat het maximale vochtpercentage in de ondervloer mag zijn om met het leggen van de houten vloer te kunnen beginnen.

Is het (natte) vloerverwarmingssysteem aangelegd dan is het om drie redenen noodzakelijk om een opstookprotocol te doorlopen. Dit moet gebeuren vóórdat de parketvloer wordt gelegd!:

1                    De spanningsopbouw in de drogende vloer vindt gecontroleerd plaats waardoor de kans op scheuren in de dekvloer beperkt wordt

2                    Door het gecontroleerd opwarmen van de dekvloer wordt eventueel restvocht uit de vloer omhoog “geperst” waardoor het gewenste restvochtpercentage bereikt wordt

3                    Door het doorlopen van het opstookprotocol krijgt men direct een bevestiging dat het systeem volledig waterdicht is waardoor mogelijke schade aan de toekomstige parketvloer voorkomen kan worden

Doorloop het opstookprotocol als volgt:

  • Let op: ga niet uit van de temperatuur op de kamerthermostaat maar werk met de temperatuurinstelling van de aanvoer (overleg indien nodig met de installateur)!
  • Verhoog de ingestelde temperatuur van de toevoer van de vloerverwarming vanaf circa 15° C steeds met stappen van 5° elke 24 uur
  • Doe dit net zo lang tot je de maximale temperatuur van 45° C bereikt
  • Deze maximale temperatuur minstens 1 dag per cm vloerdikte aanhouden. Voorbeeld: bij een dekvloer van 5 cm dik, minimaal 5 dagen de maximale temperatuur aanhouden
  • Daarna de temperatuur weer langzaam afbouwen in stappen van 5°C per dag

Totale procedure minimaal 14 dagen laten duren. En als de mogelijkheid er is, mag de procedure nogmaals worden doorlopen. Ventileer de betreffende ruimte gedurende deze tijd goed, maar vermijd tocht over de vloer.

Zorg er in overleg met de installateur voor dat de oppervlaktetemperatuur (de temperatuur aan de bovenzijde van de dekvloer) nooit warmer kan worden dan 28 graden Celcius. Daarmee wordt voorkomen dat het hout kleine krimpscheurtjes kan gaan vertonen.

 

Als het opstookprotocol doorlopen is en het juiste restvochtpercentage vastgesteld is kan de comfortabele parketvloer met zijn prachtige uitstraling geplaatst worden en is je huis direct een stuk meer waard!

Voor jou als bewoner van het huis, maar ook voor de houten vloer is een juiste luchtvochtigheid van groot belang.  Een percentage van 55 tot 65% luchtvochtigheid, te meten met een hygrometer, is aan te bevelen. Te droge lucht – vooral in de winter – of te vochtige lucht – meestal in de zomer – los je op door een luchtbevochtiger te installeren.  Er zijn tal van merken en apparaten te koop; laat je goed adviseren. In elk geval is het goed ventileren van de ruimte altijd van belang. Voor jouw gezondheid en die van je houten vloer!

Warmteweerstand wordt uitgedrukt als RC-waarde en staat voor de mate waarin een materiaal – in dit geval een houten vloer – vertragend werkt op de doorgifte van warmte. In het kort komt het erop neer dat hoe lager de RC-waarde is, hoe sneller de warmte wordt doorgegeven aan de omgeving.

Voor vloerverwarming als bijverwarming wordt een maximale RC-waarde van 0,18 geadviseerd. Is de vloerverwarming echter de hoofdverwarming ga dan uit van maximaal 0,14 als RC-waarde. Per houtsoort varieert de RC-waarde, bovendien wordt die ook beïnvloed door de legwijze (zwevend of verlijmd). De parketspecialist kan je hierover alles vertellen.