Combineer een houten vloer met vloerverwarming
De warme uitstraling van een houten vloer en de natuurlijke eigenschappen van hout zorgen meteen al voor extra woongenot. Om nóg meer comfort te ervaren kan je een houten vloer leggen op vloerverwarming en eventueel ook vloerkoeling. Ook vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is een prima ondergrond voor een houten vloer. De meeste houtsoorten zijn geschikt, op een enkele uitzondering na. De parketspecialist kan je de houtsoorten laten zien en informeert je haarfijn over de mogelijkheden.
Zo herken je de vloeren specialist

Zie je deze iconen op de website of in de winkel van een parketspecialist, dan weet je zeker dat die jou alles kan vertellen over vloerverwarming, en -koeling en warmte-win installaties in combinatie met een houten vloer.
Een houten vloer op vloerverwarming is comfortabeler
De stralingswarmte van vloerverwarming voelt aangenaam aan en wordt egaal over de ruimte verdeeld. De houten vloer houdt deze warmte langer vast en geeft die goed gedoseerd af aan de omgeving. Als je kiest voor een houten vloer op vloerverwarming dan krijg je nooit meer koude voeten.
Wil je meer informatie over een houten vloer op vloerverwarming? Neem eens een kijkje op het onafhankelijke dashboard https://vloerverwarmingenparket.nl/
Vloerverwarming is praktisch
Je hoeft geen rekening meer te houden met radiatoren aan de muur. Stoelen, kasten, banken en tafels kunnen overal in de kamer staan zonder dat ze de warmte tegenhouden. En het oogt veel mooier!
Verder is er minder stofcirculatie, minder kans op huismijt en zeker bij bepaalde soorten allergie is dit een groot voordeel.
Let wel op met vloerkleden. Alleen ‘open geknoopte’ vloerkleden zonder latex onderzijde zijn geschikt.
Zuiniger
Allereerst voelt een wat lagere ruimtetemperatuur toch nog comfortabel aan op een houten vloer. De warmte wordt langer vastgehouden en bovendien blijft de temperatuur net boven de vloer in de kamer hoger dan bovenin die kamer. Door de gelijkmatige afgifte van warmte voorkom je pieken en dalen in de temperatuur. Dat bespaart energiekosten want het is voordeliger om een constante, aangename temperatuur vast te houden dan om te verwarmen, af te laten koelen en weer opwarmen.
Jouw energieverbruik kan door een graadje minder te verwarmen en al deze andere voordelen al gauw ruim 5% dalen, waarbij het comfort in huis toeneemt!
Overleg met de parketspecialist over de mogelijkheden van een houten vloer, afgestemd op jouw soort vloerverwarming.
Voor een optimaal binnenklimaat én voor de beste omstandigheden voor een houten vloer is de relatieve luchtvochtigheid in de betreffende ruimte van belang. Deze moet bij voorkeur tussen de 50-65% liggen. De parketspecialist geeft je graag tips en advies op maat, speciaal voor jouw woonsituatie.
Veiliger
Jezelf stoten of verwonden aan een radiator is verleden tijd en dat geldt ook voor het verbranden aan een te hete radiator.
Hygiënischer
Een houten vloer is makkelijk te reinigen en je hebt veel minder last van stof. Ook met het moeilijk schoonmaken van de verwarmingsradiatoren is het gedaan.
Mooier
Geen leidingen, radiatoren of andere verwarmingselementen aan de wanden. Zo komt de schoonheid van een houten vloer nog beter tot zijn recht.
Belangrijke aandachtspunten
Vloerverwarming en een houten vloer gaan prima samen en deze comfortabele combinatie heeft flink wat voordelen. Maar je moet met een aantal zaken rekening houden om er optimaal van te kunnen genieten. Hieronder lees je de belangrijkste punten.

Aan deze iconen herken je de parketspecialist met kennis van vloerverwarming, vloerkoeling en warmte-win installaties in combinatie met een houten vloer.
De volgende houtsoorten zijn uitermate geschikt om toe te passen als parketvloer op vloerverwarming en vloerkoeling: Eiken, Afzelia, Padoek, Merbau, Afrormosia, Teak, Kambala, Panga panga en Wengé. Ook Bamboe is zeer geschikt. Heb je al vloerverwarming of ga je die aanleggen, overleg dan met een parketspecialist. Die kan precies aangeven wat in jouw situatie de beste keuze is.
Een belangrijke randvoorwaarde om parket te leggen is dat de ondervloer goed droog is. De parketspecialist kan per soort vloer aangeven wat het maximale vochtpercentage in de ondervloer mag zijn om met het leggen van de houten vloer te kunnen beginnen.
Is het (natte) vloerverwarmingssysteem aangelegd dan is het om drie redenen noodzakelijk om een opstookprotocol te doorlopen. Dit moet gebeuren vóórdat de parketvloer wordt gelegd!:
1 De spanningsopbouw in de drogende vloer vindt gecontroleerd plaats waardoor de kans op scheuren in de dekvloer beperkt wordt
2 Door het gecontroleerd opwarmen van de dekvloer wordt eventueel restvocht uit de vloer omhoog “geperst” waardoor het gewenste restvochtpercentage bereikt wordt
3 Door het doorlopen van het opstookprotocol krijgt men direct een bevestiging dat het systeem volledig waterdicht is waardoor mogelijke schade aan de toekomstige parketvloer voorkomen kan worden
Doorloop het opstookprotocol als volgt:
- Let op: ga niet uit van de temperatuur op de kamerthermostaat maar werk met de temperatuurinstelling van de aanvoer (overleg indien nodig met de installateur)!
- Verhoog de ingestelde temperatuur van de toevoer van de vloerverwarming vanaf circa 15° C steeds met stappen van 5° elke 24 uur
- Doe dit net zo lang tot je de maximale temperatuur van 45° C bereikt
- Deze maximale temperatuur minstens 1 dag per cm vloerdikte aanhouden. Voorbeeld: bij een dekvloer van 5 cm dik, minimaal 5 dagen de maximale temperatuur aanhouden
- Daarna de temperatuur weer langzaam afbouwen in stappen van 5°C per dag
Totale procedure minimaal 14 dagen laten duren. En als de mogelijkheid er is, mag de procedure nogmaals worden doorlopen. Ventileer de betreffende ruimte gedurende deze tijd goed, maar vermijd tocht over de vloer.
Zorg er in overleg met de installateur voor dat de oppervlaktetemperatuur (de temperatuur aan de bovenzijde van de dekvloer) nooit warmer kan worden dan 28 graden Celcius. Daarmee wordt voorkomen dat het hout kleine krimpscheurtjes kan gaan vertonen.
Als het opstookprotocol doorlopen is en het juiste restvochtpercentage vastgesteld is kan de comfortabele parketvloer met zijn prachtige uitstraling geplaatst worden en is je huis direct een stuk meer waard!
Voor jou als bewoner van het huis, maar ook voor de houten vloer is een juiste relatieve luchtvochtigheid van groot belang. Een percentage van 50 tot 65% luchtvochtigheid, te meten met een hygrometer, is aan te bevelen. Te droge lucht – vooral in de winter – los je op door een luchtbevochtiger te installeren. Er zijn tal van merken en apparaten te koop; laat je goed adviseren. Te vochtige lucht – meestal in de zomer – los je op door goed te ventileren. Goed ventileren van de ruimte is altijd van belang. Voor jouw gezondheid en die van je houten vloer!
Warmteweerstand wordt uitgedrukt als RC-waarde en staat voor de mate waarin een materiaal – in dit geval een houten vloer – vertragend werkt op de doorgifte van warmte. In het kort komt het erop neer dat hoe lager de RC-waarde is, hoe sneller de warmte wordt doorgegeven aan de omgeving.
Voor vloerverwarming als bijverwarming wordt een maximale RC-waarde van 0,18 geadviseerd. Is de vloerverwarming echter de hoofdverwarming ga dan uit van maximaal 0,13 als RC-waarde. Per houtsoort varieert de RC-waarde, bovendien wordt die ook beïnvloed door de legwijze (zwevend of verlijmd). Je leest meer over RC-waardes op het onafhankelijke platform https://vloerverwarmingenparket.nl/ . Vanzelfsprekend kan de parketspecialist je hierover alles vertellen.