De ideale relatieve luchtvochtigheid voor houten vloeren

Voor een houten vloer is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 65% ideaal. En ook voor de mens is dat de meest aangename en gezonde relatieve luchtvochtigheid om in te verblijven. Je zult dan minder last hebben van een droge huid of verstopte neus.

Hout neemt vocht op in perioden met een hoge relatieve luchtvochtigheid en geeft het vocht weer af in een periode met een lage relatieve luchtvochtigheid. Maar hoe snel gaat dat eigenlijk?

Wanneer je eikenhout verplaatst van een ruimte met een relatieve luchtvochtigheid van 50% naar een ruimte met 75% relatieve luchtvochtigheid dan duurt het ongeveer 50 dagen voordat het houtvochtpercentage met 2% is gestegen. Bij beuken duurt dat gemiddeld slechts 18 dagen. Om die reden noemen wij beuken een vochtgevoelige houtsoort.

De afwerking van de houten vloer

In Nederland wordt een houten vloer doorgaans afgewerkt met lak of olie of een combinatie daarvan. Het oppervlak van een geoliede vloer is poreuzer dan dat van een gelakte vloer. Dat betekent dat een gelakte vloer minder last heeft van schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid. Wel is het zo dat een laklaag natuurlijk netjes moet breken op het moment dat de vloer iets te veel krimpt. Bij vast gelegde parketvloeren is dat risico overigens zeer beperkt, maar het kan geen kwaad om er bij donkere vloeren goed op te letten dat de lak die eigenschappen wel heeft. Anders loop je wel een risico op wat witbreuk langs de naadjes. Vraag in dat geval je lakleverancier om advies.

De relatieve luchtvochtigheid op peil houden

Er zijn goede luchtbevochtigers verkrijgbaar die de relatieve luchtvochtigheid stabiel kunnen houden. Dat zijn allang geen heetwaterbronnen meer in huis, maar veilige koud waterverdampers. Hou wel goed in de gaten dat de luchtbevochtiger het ook echt doet en niet droog komt te staan. De tijd van bakjes aan de verwarming is wel voorbij en bovendien zijn het bronnen van bacteri├źn en schimmels. Geen goed idee dus.

Wat verder helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden is goed en regelmatig ventileren en de ruimte niet overmatig verwarmen. Want hoe warmer, hoe droger.